Business Central och Dynamics NAV: del 2

I dagens val av affärssystem finns många val, inte minst Microsoft Business Central 365 och Micorosoft Dynamics NAV. Men vad är egentligen skillnaden mellan just de här två systemen? Och varför rekommenderar vi i slutändan i Business Central?

I den här miniföljetongen i tre delar kommer vi gå igenom bakgrund, skillnader och varför Business Central är det framtidssäkra valet.

I den här andra delen kommer vi djupdyka i skillnaderna mellan systemen och ta upp den största anledningen till att Business Central är rätt val för framtiden.

En djupare titt på skillnader

Redan i första delen nämnde vi några av skillnaderna mellan systemen. Business Central är som sagt molnbaserad och opererar via en webbläsare. Detta gör systemet mer lättillgängligt än NAV som är On-Premise samt att Microsoft har kunnat göra systemet mer lättnavigerat och enklare att modifiera. Den molnbaserade faktorn gör också att Business Central arbetar med licenser. Uppgraderingar och ändringar sker då automatiskt och förekommer ett par gånger om året. Det innebär också att du som användare inte behöver betala extra eller lägga tid på manuell uppgradering.

Några fler skillnader som inte nämndes i första delen, är integrationsmöjligheterna och fördelen Business Central har som Microsoft-familjemedlem. Systemet går snabbt att implementera och är enkelt att använda tack vare den webbaserade basen. Utbudet av program och mjukvaror som är kompatibla med Business Central är också brett och under ständig utveckling.

Största fördelen är dock styrkan i Microsoft-familjen som Business Central är del av. Inom Microsofts sortiment finns flera olika moduler, kanske viktigast och mest välkänt, Office 365. I och med familjetillhörigheten kan Office 365 och andra moduler från Microsoft enkelt och sömlöst integreras med Business Central. Detta skapar en heltäckande lösning utan extra krångel.

NAV då?

Men NAV då? Det hör ju också till Microsoft-familjen, är vida omtyckt för sin användarvänlighet och har många uppskattade funktioner. Det stämmer, men det finns ändå stora fördelar med att faktiskt välja Business Central – eller uppgradera NAV.

I skillnaderna som vi redan har gått igenom har vi bland annat kommit fram till att NAV är On-Premise vilket gör det mer begränsat i tillgänglighet samt använder sig av uppgraderingar som kostar extra och kräver tid.

Största nackdelen med NAV kom dock 2018, när Business Central släpptes. I samband med släppet tillkännagav Microsoft att NAV inte längre skulle få några nya uppdateringar. Eftersom systemet inte uppdateras längre betyder det att systemet i allt snabbare takt blir utdaterat samt blir svårare och svårare att använda.

Så vad är nästa steg?

Förhoppningsvis har du blivit övertalad att Business Central är ett bra val av ERP eller att det är dags att uppgradera NAV vid det här laget. Oavsett behöver du en Microsoft-partner som kan hjälpa dig ta steget vilket är vad sista delen av följtången kommer handla om.

Kontakta ZeeU

Välkommen att kontakta ZeeU!