Business Central och Dynamics NAV: del 1

I dagens utbud av affärssystem finns många val. Inte minst Microsoft Business Central 365 och Microsoft Dynamics NAV. Men vad är egentligen skillnaden mellan just NAV och Business Central? Och varför rekommenderar vi i slutändan Business Central?

I den här miniföljetongen i tre delar kommer vi gå igenom bakgrund, skillnader och varför Business Central är det framtidssäkra valet.

Först ut är bakgrund och skillnader för systemen.

Bakgrund

För att förstå sig på de två systemen, som vi även snart kommer lära oss är baserade på ett och samma system, behöver vi först förstå oss på bakgrunden.

Det hela började i Danmark under 80-talet med ekonomisystemet PS Plus. Under 80- och 90-talet gick PS Plus igenom ett antal uppgraderingar och bytte även namn till först Navigator och sedan Navision år 1996. 2002 köptes Navision upp av Microsoft med målet att samla alla affärssystem i ett paket. Detta lyckades inte just då och i stället lanserades en uppgraderad version av Navison, nu under namnet Business Solutions. 2007 fick systemet namnet Dynamics NAV, även känt som NAV, med ett nytt mål; att vara lättnavigerat och automatiserande. 

Efter det landar vi på 2018 när en uppdaterad och kanske viktigast av allt, molnbaserad, version av systemet introduceras på marknaden under namnet Microsoft Business Central 365. Det är också detta system som är relevant idag.

Skillnader

Nu när vi vet om systemens bakgrund kan vi sätta oss in i skillnaderna. För även om systemen har samma grund finns det faktiskt skillnader.

Först och främst är Business Central ett molnbaserat system som opererar via en webbläsare. Detta gör att tillgängligheten till systemet är mycket större än till Dynamics NAV som är On-premise, det vill säga utgår från en lokal IT-plattform. Det är just det molnbaserade i Business Central som också gör att systemet är licensbaserat. Uppdateringar sker därför automatiskt och utan extra kostnad. Annars är systemen väldigt lika och Business Central har tagit med sig mycket av det som NAV var omtyckt för.

Så varför ska du välja att uppgradera till Business Central om du i nuläget har NAV och systemen är så pass lika? I del två av följetongen djupdyker vi i skillnaderna mellan systemen och varför det faktiskt är värt att göra uppgraderingen.

Kontakta ZeeU

Välkommen att kontakta ZeeU!